Patronen en mantra’s

Alle karavanen der Jinai hebben hun eigen trainingsmethoden, zoals patronen en mantra’s. De oudste stammen nog uit Jinaigarh en bevatten traditionele elementen, die verwijzingen naar wapen- en magiegebruik. De modernere varianten bestaan uit logische klusteringen van technieken, tactieken en geheugensteuntjes. Daarbij worden de patronen fysiek uitgevoerd, zoals de tuls uit Taekwon-Do en kata’s uit Karate en Judo. De mantra’s zijn woordgroeperingen, die helpen om complexe series en tactieken aan te leren en te onthouden.

Patronen

De mogelijkheden voor het opstellen van patronen zijn eindeloos en er bestaan dan ook talloze verschillende, van algemene die elke Jinai kent, tot hoogst persoonlijke, die enkel door één Qu en misschien een paar van zijn of haar leerlingen worden beoefend. Patronen worden vaak opgetekend in het boek van de Qu, maar soms ook geschilderd op banieren van stof of meisellaken, of geëtst in de leisteen van een fortwagen.

Een paar voorbeelden van patroonindelingen:

* algemeen: bijvoorbeeld de stap-stoot-schop-slag combinaties van de Omloop drie-eenheid, die elk Jinai kind geleerd worden. Deze drie patronen herinneren de krijger aan het belang van een goede en krachtige houding en de basisbewegingen van het staande gevecht.

* per karavaan: elke karavaan heeft zijn eigen uitbreidingen op de Omloop, zoals de basisfiguren in de volksmond genoemd worden. De karavaan der Forten gebruikt bijvoorbeeld een serie Poorten der Forten, waarin de verschillende verdedigingshoudingen en blokken aangeleerd worden. Elke poort kan naar eigen voorkeur aangepast worden, maar moet dan ook anders benoemd worden.

* per categorie tegenstanders: deze patronen worden gemaakt als daar behoefte aan is. Toen de karavaan der Sterren verdwaald raakte in de bergen van smaragd kwamen ze in conflict met de gevleugelde Samarac. Uiteindelijk wist deze Jinai karavaan via de kloof van Ghythan te ontkomen aan de voortdurende aanval, vooral omdat ze hun tactiek en technieken op orde hadden gekregen. De samenvatting daarvan is het beroemde Gebroken vleugels patroon, dat later onder andere aan Qu’San van de karavaan der Lege Plaatsen verkocht is.

* per doel: bijvoorbeeld om als eenheid te oefenen, om een bepaald doel te bereiken, of om een bekende serie tegenstanders te simuleren.

* persoonlijk: om de eigen aandachtspunten, zwakkere technieken of juist de beste technieken extra te trainen.

Veel van de patronen worden met gesproken of geneuriede mantra’s gecombineerd, waarin bijvoorbeeld de doelwitten van de technieken opgesomd worden.