Kodo – Jinai krijgersuniform

De kodo wordt sinds lang voordat de karavanen Jinaigarh verlieten en de bruggen gebroken werden, door alle krijgers van het Jinaivolk gedragen. Zwart, grijs en donkerbruin zijn de meest gebruikelijke kleuren, maar er zijn vele variaties mogelijk.

Er zijn geen officiële regels voor de samenstelling van een kodo, maar doorgaans bestaat het uit een wijde broek (zodat er makkelijk geschopt en gesprongen kan worden), een halflange tuniek, met splitten aan de zijkant en meestal mouwloos (beide om bewegingsvrijheid te houden), een kap met punt en een touw of riem om het middel. Niet officieel een onderdeel van de kodo, maar wel altijd in combinatie gedragen, is het polskoord van de karavaan waar de krijger bij hoort. Vaak dragen Jinai ook nog hun steen van het pad als amulet om de hals.

De kap is waarschijnlijk oorspronkelijk bedoeld om de brandende ogen van Jinaikrijgers te verbergen voor vijanden. Het touw om het middel wordt gebruikt om voorraden, waterflessen, proviand en dergelijke aan te dragen.

De kodo kan uitgebreid worden met een beperkt aantal pantserstukken, zoals onderarmbeschermers, handschoenen en beplating, maar geen daarvan mag als individueel wapen te gebruiken zijn. Dit heeft te maken met het feit dat Jinai zichzelf het gebruik van wapens ontzegd hebben, toen ze Jinaigarh verlieten. Onder de Zieners, de filosofen van de karavanen, is er veel discussie over wat wel en niet mag, qua bepantsering. De karavaan der Forten staat veel meer toe, dan bijvoorbeeld de puristische Lege Plaatsen.

Verder mag de kodo uitgebreid worden met kledingstukken en toevoegingen die nodig zijn in verband met het klimaat of andere omstandigheden. De meeste Jinai dragen laarzen, schoenen of sandalen. Soms zijn de punten en/ of hakken daarvan versterkt, om de technieken meer impact te geven, al keuren vele Zieners dat af, omdat zo’n toevoeging als een wapen gezien zou kunnen worden.

Versiering van pantsers, band en kodo zijn toegestaan, zo lang het maar niet met werkende magische symbolen gebeurt. Dit heeft ook weer met het afzweren van magie en wapens te maken.

Het touw om het middel wordt vervangen door een officiële band, bij het behalen van de rang van Qu. Een Qu draagt een band in de kleur van zijn karavaan, behalve de Qu van de karavaan der Sterren. Die draagt een zilveren band, in plaats van een zwarte, ter ere van de sterren. Waarschijnlijk is die kleur gekozen omdat al lang voordat er karavanen bestonden, de zwarte band voorbehouden was aan de krijgsmeesters.

Qu’s en krijgsmeesters dragen de polskoorden van de karavanen waar ze in getraind zijn vaak om hun band.