Test van de toetssteen

Bij vele krijgskunsten komt het voor: het doorslaan en -schoppen van planken, stenen, ijsblokken, honkbalknuppels enzovoort. Ook de Jinai testen hun techniek, snelheid, accuratesse en kracht door het uitvoeren van breektesten. In Jindonath heet dit de Test van de toetssteen, of kortweg de toetssteen. Het uitvoeren van de toetssteen is een mooie aanvulling op de training met de Ravana demon. Bij dat laatste train je naast je techniek ook je lichaamswapens en zorg je ervoor dat o.a. je vuisten, voeten, knieƫn en ellebogen bestand zijn tegen de impact van een techniek die je uitdeelt.

Vergevorderde Jindonath beoefenaren, zoals Te’s, Qu’s en krijgsmeesters zijn gewend om hun toetsstenen uit te voeren op brokken leisteen, dikke eikenhouten planken (tegen de nerf in) en muren die in hun weg staan. Maar aan het begin van de trainingscyclus wordt er met gewoon hout (meestal vuren, met de nerf mee) of speciaal ontworpen herbruikbare planken geoefend.

Drie dingen zijn van groot belang bij een toetssteen:

1. snelheid en kracht (omdat anders de techniek te weinig doordringend vermogen heeft);

2. focus (omdat de techniek anders afzwaait of het doel mist en de plank niet gebroken kan worden);

3. technische accuratesse (omdat anders de snelheid en kracht verloren gaan).

Dit geldt op alle niveaus, dus zelfs voor een krijgsmeester die met een gesprongen, gedraaide schop het vlammende kristal van de Demonenrijders wil vernietigen…

Onderschat nooit een Test van de toetssteen, want als de breek niet lukt, straft de plank je door alle kracht en snelheid die je er in gestoken hebt, terug je lichaam in te slaan.