Martijn Lindeboom wint Fantasy Strijd Brugge

23-10-2011

Schrijver Martijn Lindeboom heeft de eerste prijs in de schrijfwedstrijd Fantasy Strijd Brugge gewonnen! Het verhaal Cyaan onder een magenta maan, over Qu’Mar Ti-jin voor hij Qu werd, eindigde als eerste van 276 inzendingen.

Deze schrijfwedstrijd voor het gehele Nederlandse taalgebied (met zo’n 200 Belgische en zo’n 70 Nederlandse deelnemers) werd georganiseerd door de Dienst Cultuur van de gemeente Brugge, Books of Fantasy, de Brugse Boekhandel, Creatief schrijven.be en boekhandel De Reyghere.

Voor deze wedstrijd konden verhalen van maximaal 1.500 woorden, in de genres sf/fantasy/horror en geschreven in het Nederlands ingestuurd worden. Dat werd massaal gedaan: 276 inzendingen is een absoluut record voor een fantastische schrijfwedstrijd. Ter vergelijking: de Paul Harland Prijs 2011 ontving 111 inzendingen en het vorige record was 118 verhalen. Daarbij komt nog dat voor de PHP per deelnemer twee verhalen ingezonden mogen worden en voor de FSB maar één.

Heel bijzonder dus om daarbij aan de top te staan!

Nog bijzonderder omdat het gaat om het verhaal Cyaan onder een magenta maan, dat gaat over de krijger Mar, die bezig is met een serie opdrachten en testen om te bewijzen dat hij Qu mag worden. Het is een achtergrondverhaal bij De brandende krijger, dat speelt in de wereld Varhaj. Er komt een halfmeisel in voor en een duidelijke beschrijving van de wereld waar Qu’Mar en Harm de Verbeelder in het boek in terecht komen.


Kort verslagje van de uitreiking door Martijn Lindeboom:

De uitreiking vond plaats in de schemerige kelder van De Nocturne, een sfeervolle locatie voor de kleine fantasyboekenbeurs die bij de uitslag van de FSB hoorde. De avond ervoor had ik in een school (1e en 2e klas middelbaar) in Kortrijk een workshop Schrijf Geschiedenis! gegeven en die ochtend gaf Qu’Mar een cursus zelfverdediging tegen monsters en nachtmerries. Vanuit Kortrijk was het nog een uurtje om in Brugge en in De Nocturne te geraken. Gelukkig leidde Joke Vansteenkiste (die aan de basis van de workshops in Kortrijk stond) me trefzeker en tijdig naar de juiste locatie.

De schepen van Cultuur (in Nederland zouden we die functie ‘wethouder’ noemen) deed de inleiding en juryvoorzitter Alex de Jong (van Pure Fantasy Magazine) vertelde wat over de top vijf verhalen.

Op de vijfde plaats kwam Marieke Frankema (van het boek Dochter van de Zilv’ren maan), vierde werd Fred Rabouw (schrijfwedstrijdveteraan), derde Jo Olluyn (met zijn eerste deelname aan een schrijfwedstrijd), tweede Samantha Janssen (met haar eerste fantasyverhaal). Toen vertelde Alex de Jong eerst iets over zijn leeservaring bij het winnende verhaal.

Mijn zenuwen waren al behoorlijk rafelig op dat moment en ik begon licht in het hoofd te worden, toen het ging over een krijger, over het voortbestaan van een ras, over vreemde plantwezens… Anaïd Haen (de moeder van Masser Vu-jin en zesde geworden in deze wedstrijd) keek me aan en vroeg: “Van jou?”. Ze herkende Qu’Mar in Alex woorden… en terecht. Ik grijnsde breed en ging alvast rechtop staan, toen de schepen de naam van de winnaar ging aankondigen.

Onwerkelijk om dan ook echt je eigen naam te horen! Sinds Maak je eigen boek en vele hoge klasseringen is dit mijn eerste grote wedstrijdoverwinning. Het voelde een beetje zoals toen ik voor het eerst Nederlands Kampioen Taekwon-Do werd. De felicitaties waren zeer welkom en het voelde goed en tegelijkertijd onwerkelijk om in het middelpunt te staan.

De foto met de prijswinnaars en de mensen van de organisatie volgt binnenkort.

Ik heb nog een tijdje nagepraat, nieuwe mensen ontmoet en de mensen achter de forumnamen/ websites/ organisatie leren kennen. Leuk! Ook nam ik een stapeltje van het boek Fantastisch Strijdtoneel 2 met daarin de topverhalen in ontvangst. Als je het verhaal van Mar en Cyaan in druk wilt lezen (en al die andere topverhalen ook) dan kun je een bundel bij mij bestellen (14,50 euro, exclusief verzendkosten, inclusief handtekening) of kijken op de website van Books of Fantasy (de uitgeverij van Fantastisch Strijdtoneel 2).

De lange reis terug (4,5 uur!) was een stuk minder zwaar dan de heenreis (5,5 uur!) met het gevoel van triomf in het lijf en een grijs op het gezicht.


Hier het overzicht van de top 25 van de wedstrijd:

1 Martijn Lindeboom
2 Samantha Janssen
3 Jo Olluyn
4 Fred Rabouw
5 Marieke Frankema
6 Anaïd Haen
7 Judy Koot
8 Rika Meulemans
9 Pieter Koolwijk
10 Sander de Leeuw
11 Karlien Van Houtte
12 Patrick Brannigan
13 Kim Schreurs
14 Ellen De Swaef
15 Pieter Van de Walle
16 Jan Verhyeden
17 Hay van den Munckhof
18 Auke Pols
19 Django Mathijsen
20 Dennis Vercruysse
21 Lillian Veenhof
22 Roxanne Borgman
23 Adriaan van Garde
24 Maaike van Dorp
25 Bianca Mastenbroek

3 reacties op “Martijn Lindeboom wint Fantasy Strijd Brugge”

  1. Navajo schreef:

    hahaha, vet cool, martijn 😉 damn wat een deelnemers…1500 woorden, prima te doen! is dit jaarlijks? dan heb je er straks een 277ste concurrent bij :p

  2. […] Ook Martijn Lindeboom moest snel weg, om in Brugge de uitreiking van de prijzen van de Fantasy Strijd Brugge schrijfwedstrijd bij te wonen. Lees hier hoe dat afliep. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.