De eerste versie van De brandende krijger is af!

10-10-2012

Schrijver Martijn Lindeboom heeft de eerste versie van De brandende krijger, zijn boek over Qu’Mar Ti-jin af! Het is een duizelingwekkend avontuur geworden, met gave actie, prachtige karakters, kleurrijke good én bad guys en fantastische vergezichten op andere werelden. Hoofdpersoon Harm heeft het zwaar in onze wereld. Hij komt in een vechtpartijtje terecht, krijgt de schuld van vernielingen op school, hij krijgt straf van zijn Taekwon-Do leraar en tot overmaat van ramp wordt hij opgepakt door de politie voor brandstichting. Maar dat laatste heeft hij echt niet gedaan. Een brandende man kwam uit de lucht vallen en heeft het vuur veroorzaakt. Niemand gelooft hem, te meer omdat hij wel vaker fantastische dingen ziet en hoort. Maar dit keer laat hij het er niet bij zitten. Hij gaat bewijzen dat hij niet liegt!

Dat lukt, hij vindt de brandende man, een krijger met de naam Qu’Mar. Maar het bewijs glipt hem door de vingers als de krijgsmeester terugkeert naar zijn eigen wereld. Dat laat hij zich niet gebeuren en Harm gaat met Qu’Mar mee.

In die andere wereld beginnen de avonturen pas goed. Wandelende plantmonsters, gigantische everzwijnen met zwaargewapende berijders, een dodelijke magiër, Harm en Qu’Mar komen allemaal tegenstanders tegen, waar ze de confrontatie mee aan moeten gaan. Maar gelukkig zijn er ook medestanders en zelfs nieuwe vrienden.

En dit is nog maar de eerste helft! Later komen grotere complotten, gevaarlijker wezens en zelfs een monster van gesmolten gesteente op hun pad.

De eerste versie is af, maar dat betekent niet dat het boek nou ook binnenkort in de boekhandel ligt.

Eerst moet er nog stevig herschreven worden: verhaallijnen uit het begin die geen vervolg kregen, moeten er weer uit, figuren die later belangrijk bleken te worden, moeten eerder geïntroduceerd worden. Dat is de eerste klus.

Daarna krijgen Martijns vier proeflezers een geprinte versie van het boek. Zij gaan kritisch lezen. Sommigen letten op typ-, taal- en gramaticafouten, terwijl anderen juist naar continuïteit, kracht van karakters en spanningsbogen kijken. Als de opmerkingen van deze vier terugkomen (en Martijn niet depressief wordt van hun commentaar) dan gaat hij de tweede herschrijfronde in.

Als hij dan tevreden is, stuurt hij het complete manuscript op naar zijn uitgever. Die vond de eerste tien hoofdstukken zo goed, dat ze hem gevraagd hebben het hele boek af te maken. Als ze de rest net zo goed vinden als het begin, dan volgt er nog een redactieronde, om het boek helemaal strak en af te krijgen.

En dan: dan wordt het feest!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.